Tova 6 månader

Oj vad länge sedan jag skrev i bloggen. Tid har varit en verklig bristvara för mig på sista tiden.  Mycket att göra på jobbet eftersom  målarsäsongen satt i gång (trots det usla vädret) och i stället för 1 hundpromenad måste jag ta 2 eller 3. Tova och Busen har fått turas om att vara med mig på jobbet, mest har det blivit Busen eftersom jag vill göra det så enkelt som möjligt för svärmor som passar dem som är hemma.   Tova och Chivas kan ju vara lösa ute på gården men Busen måste ju fortfarande bara gå i koppel. Det kan ju dessutom gå rätt lång tid som Tova blir själv i fikarummet.En dag hade hon rivit loss en golvlist med spikar och allt! Hon blev väl less. Tur att det redan är lite skabbigt där inne. Busen blir långsamt bättre i alla fall. Haltar fortfarande , men mindre och mindre för varje dag som går. Tyvärr blir han lite dåligt aktiverad. Det märks att han är lite understimulerad för han kan skälla  på folk när vi är ute och går t ex. Det brukade han inte göra förr. Måste väl hitta på nåt själv när det inte händer så mycket kring honom.

Nu är valpkursen snart slut men det känns som att den har gjort stor nytta i alla fall. Första gången samlades vi på stortorget i Östersund. Jag var lite sen så alla de andra hade redan kommit. Tova var helt rabiat och skällde hysteriskt på alla hundarna och vågade inte gå i närheten alls från början. Bl a är det 3 st leonberger med och de var ju stora och hemska förstås.  Hon lugnade dock ner sig redan under första träffen. Efter att kursen slutat första gången gick vi en sväng till inne i stan för jag trodde att jag hade tappat min handske, och då gick hon bredvid mig i slakt koppel och brydde sig knappt om hundar vi mötte. Jag trodde knappt det var sant! Hon kanske var för trött för att bry sig.

Nu har hon haft närkontakt med alla hundarna på kursen och älskar att busa med några som är i samma storlek (eller helst lite mindre) som hon, bl a en liten mittelspitz-tjej och kursledarens lilla pappillon. Kanonbra att hon lär sig umgås med olika raser. Bergern verkar vara lite rasist har jag förstått. Över huvud taget tycker jag att Tova har tuffat till sig rejält när det gäller kontakter. Hon har nu mycket lättare att ta kontakt med främmande människor.

På lördag är det en inofficiell agilitytävling i Brunflo.( Det är Rogers examinationstävling efter tävlingsledarkursen som jag haft)  Tyvärr kan jag inte själv vara med eftersom jag måste jobba, men jag hoppas de fortfarande håller på då jag slutat så kan Tova få lite socialträning där bland alla hundar och människor.

Synd att jag inte kunde vara med  med Chivas eftersom vi ska till Umeå nästa helg, men det får väl gå som det går. Jag , Örjan och alla hundarna tar husvagnen och åker dit direkt efter Martinas studentfirande. Apropå det kan ni få se en bild från i fredags då hon var på bal. Det är hon i gult.


Här kommer en bild på Tova. Trött och blöt efter valpkurs.Jag har läst instruktionsboken till min kamera idag för jag skulle ta kort på Tova härom dagen då hon fått fnatt och sprang runt på gården som en galning, men det blev ju bara sudd. Nästa gång ska jag ändra kamerainställningarna.

Nej nån mästerfotograf kommer jag nog aldrig att bli. Hade hoppats att Rebecca skulle ta ett fint kort på Tova med sin systemkamera innan hon flyttade, men nu är det för sent, I morgon bitti drar hon till Göteborg och vi får väl se när hon kommer tillbaka. Förhoppningsvis kommer hon in på teaterutbildning till hösten och innan  dess hoppas jag att hon får ett jobb som hon har på gång. Jag hoppas hon får det bra, där nere i Tovas mammas hemtrakter!


Tova - en riktig skithund!

Just det! Vi har kommit på att Tova är en riktig skithund, eller snuskhund kanske vi ska kalla det. Hon älskar allt som är äckligt - inte så ovanligt bland hundar, men jag har inte haft någon sådan tidigare i alla fall. Med sitt eminenta luktsinne ( som också verkar vara snäppet bättre än hos mina tidigare hundar) nosar hon fram allt från råttkadaver, döda fåglar och bajs i alla möjliga former.  När hon väl fått tag på det är det tji omöjligt att få tag på henne. Det spelar ingen roll hur man ropar och vad man frestar med. Inget går väl upp mot en halvrutten mus!  Så nu är det långlina som gäller på våra "lös"-promenader, så att jag ska ha en chans att stävja detta snuskiga begär.
Idag var vi på agilitybanan en sväng för att träna lite balanshinder och tunnlar. Vips hade lilla fröken stuckit iväg in i skogen och hittat en död fågel!  Den trofén lyckades jag i alla fall lura av henne och stoppa ner i en hundbajspåse! 


Tova var en riktig hejare på balanshindren. Det märks att det finns i rasen ett intresse av att hoppa och klättra redan. Mina shelties fick jag jobba med en del för att de skulle våga sig upp på bommen och A-hindret.  Gungan har vi bara börjat slå med tassen på än så länge.
Igår ställde jag upp 2 slalompinnar hemma och hon fattade på 2 minuter vad hon skulle göra, så fortsätter hon så här bra så blir hon en fröjd att träna agility med!
I morgon är det dags för valpkurs. Jag tror att det är bra för Tova att vara i en grupp med andra hundar. Jag kan säkert också lära mig ett och annat. Kursledaren heter Jenny Eliasson och verkar kunna mycket om Bergern. Hon har själv suttit i styrelsen i rasklubben så det är ju jättepositivt. Vi ska samlas på stortorget i Österund. Det ska bli spännande!
Busen har börjat stödja på sitt ben nu, men har ett sår som inte vill läka efter en vätskeansamling intill operationssåret( han har råkat riva upp det ett par gånger) så han måste fortfarande ha tratten på  och vi har inte kunnat gå på någon vattenträning ännu, men vi tränar på så gott vi kan själva. Vi har byggt en "bro" av några plankor för jag upptäckte när vi  gick över en bro i Brunflo att han då satte ner alla tassar så ordentligt, så det blir nog bra träning för honom.

RSS 2.0