Tuff hund

Idag hade vi miljöträning med lydnadsgruppen. Den gjorde vi på räddningstjänstens övningsområde. Hundarna skulle bl a klättra på lastpallar, gå in i en krockad buss, gå in i ett kolmörkt, sotigt rum och klättra uppför och nerför galllertrappor. Tova fixade allt utan att blinka! Hon var bara nyfiken och nosade runt överallt och hoppade kvickt uppför gallertrappan före mig. En riktig liten tuffing med andra ord.Lydnaden går ganska bra. vi tränar mycket på sitt och ligg med störningar. Det går bra för det mesta, men det hon tycker är jobbigt är när man ska kliva över henne när hon ligger. men det går bra om  hon får äta mjukost under tiden! 

Jag vill gärma ha en hund som jag kan ha lös i stort sett överallt och som kommer när det behövs så jag har börjat testa mer och mer och hittills har hon kommit varje gång. I morse i elljusspåret var hundarna före mig uppför ett backkrön då Chivas plötsligt vrålar rätt ut vilket betyder  - VARNING , NU KOMMER NÅT FARLIGT.!
I och med det ropade jag så glatt jag kunde på både Chivas och Tova som också kom tillbaka till mig så jag kunde koppla dem.  Når vi kom upp på krönet mötte vi en dam med en Schäfer som hon inte hade nåt vidare pli på. Jag tog mina hundar och gick in i skogen för att slippa mötas på det smala elljusspåret. Har fått nog av folk som har hundar de inte klarar av att hålla.  Förra vintern blev Chivas attackerad av två olika hundar för att matte inte kunde hålla i dem. Jag förstår inte varför folk skaffar hundar de inte klarar av.  Jag vill absolut inte att Tova ska träffa nån hund på det viset nu när hon blivit så positivt inställd till andra hundar.Ikväll fick sig Tova en riktig genomgång av pälsen. Äntligen lyckades jag få Örjan att hjälpa mig. Hon gillar inte att det luggas när man kammar henne och är väldigt rädd om bakdelen så därför är det svårt att göra det helt själv.  Stackarn blir så himla tovig! Hon gör verkligen skäl för sitt namn.  Det blev en stor pälshög samt diverse  bortklippta tovor.  Så mycket päls som hon har syns det inte om man klipper bort de värsta tovorna. Det blev ju ändå ingen utställning för oss i Sundsvall. Hur sköter ni andra Bergerägare era hundars pälsar?  Det känns som jag skulle behöva kamma Tova varje dag om hon ska hålla sig någorlunda. Jag trodde inte det var så mycket pälsvård på en Berger,  men jag var kanske naiv.  Hade en Bichon Frisé en gång som ju krävde massor av päsvård - inte så kul tyckte jag.

Imorgon är det återigen dags för kurs. Det är tätt på given men lika bra det innan det blir för kallt.  Det har redan snöat i fjällen. De är alldeles vita så det lär väl snart bli riktig vinter. Läste att de spår att denna vinter ska bli ännu kallare än den förra. Hoppas verkligen de har fel. Det är så svårt att träna hund när man håller på att förfrysa fingrarna!

Tova i skolan

Hej igen,
Tänkte försöka skärpa mig gällande uppdatering av bloggen.  Försökte ta några foton på trollet ikväll men det är
inte så lätt. Dålig kamera har jag också!


 

Nu har Tova börjat kurs igen. Det är allmänlydnad steg 2. Vi fick hoppa över steg 1 eftersom vi gått valpkurs och eftersom jag tränat en hel del hemma på egen hand. Jag behöver dock ha pressen av en kurs för att träna ordentigt hemma mellan kurstilllfällena.  Tova var i alla fall jätteduktig första gången. Lätt en av de duktigaste hundarna trots att hon är yngst. Det kändes ju skönt.  Jag kommer att jobba på med lydnadsträning i vinter så förhoppningsvis är hon klar för lydnadsklass 1 i vår. Det är dock apportering som känns jobbigt att träna in men vi ska försöka få till det .
När det gäller agility har jag hittat supergodiset! Bredbar leverpastej. det springer hon fort för! Det ska vi använda i fortsättningen.

Sist jag var på agilitybanan tränade vi in slutna tunneln. Jag har ju inte kunnat träna den förut för jag har ju aldrig haft någon medhjälpare, men jag lyckades få Örjan att komma dit en stund och hjälpa mig. Han vill ju också att Tova ska bli en duktig agilityhund. Det var inga problem. Efter 3-4 gånger pressade hon upp släpet själv.

Jag har börjat träna slalom med bågar. Det funkar jättebra. Förhoppningsvis får hon in rörelsemönstret så bra i kroppen att det sitter när man plockar bort bågarna. Jag har inte testat det förut med någon hund så det är nytt för mig.

Idag har jag varit i stan och provat ut B o T-täcken åt alla hundarna. Dille Foder sponsar med 30% rabatt till alla klubbmedlemar så jag tyckte det var läge att fixa det nu innan vintern. Man vet ju inte om denna vinter kommer att bli lika kall som den förra. I så fall behövs det ju täcken!

Har tyvärr upptäckt att Tova inte är riktigt rumsren ännu. Hon har kissat på dörrmattorna båda innanför och utanför dörren. Häromkvällen när jag satt lite för länge vid datorn kisade hon även på vardagsrumsmattan, så nu får vi börja behandla henne som valp igen Se till att hon går  ut varannan timme  och påminna henne om att hon ska kissa innan hon går in efter att ha varit ute. Det är som att ha småbarn!

Ingen agilitytävling i Ö-vik blev det för mig i helgen. . Jag spar till nästa år när jag förhoppningsvis har 2 hundar att tävla med.
Jag önskar Jeanette och Studsa lycka till som ska debutera i helgen!

Tova snart 10 månader

Nu är det länge sadan jag skrev i bloggen. Det har ju inte hänt så mycket i Tovas utveckling så jag vet inte vad jag ska skriva. Fullt upp har jag haft i alla fall. Förra helgen hade vi agilitytävlingar här i Österund och det vet ju alla som arrangerat tävlingar att det är en HEL DEL jobb med det. Jag var tävlingskedare på lördagen men fick tävla själv på söndagen. Det gjorde jag också, men med uruselt resultat - jag glömde nämligen banan helt i en klass och nästan i en annan. vet inte vad jag ska skylla på - mycket i huvet kanske...
Skönt att det är över för i år i alla fall. Vi funderar på en 3-dagars nästa år, men jag kan ju säga att det inte riktigt kändes så på söndag kväll...
I dag har jag och tjejerna på jobbet varit iväg och ridit islanshästar. Det var för att fira Agneta (min kompanjon) som fyllde 60 för 2 veckor sedan. Det var lyckat. Snälla hästar och efteråt grillade vi hamburgare och åt  dem och drack vin och pratade i en grillkåta. Jättemysigt.
När jag kom hem satte jag mig vid datorn för att anmäla Tova till utställningen i Sundsvall den 9/10. Bara för att upptäcka att jag var för sent ute! Stopptid redan den 6/9. Fan vad jag blir irriterad!  Det brukar ju vara 3 veckor innan har jag för mig, men jag får väl skylla mig själv som inte kollat. Har haft så mycket annat att tänka på.
Allt är bra med Tova i alla fall. Lika pigg och glad som vanligt. Jag känner dock att jag slöat till lite när det gäller träningen, så jag tog och anmälde oss till en allmänlydnadskurs steg 2 mest bara för att få lite press att hålla igång och träna olika saker. Vi behöver också mer strörningsräning coh det är inte så lätt när man bor så här och alltid måste söka sig ut till olika störningar. Kursen börjar på måndag. Det ska bli kul.

Agilityträningen går ganska bra. Vi håller på att traggla slalom nu. Det är väl inte superkul, men det går framåt i alla fall. . Ska motivationsträna med mycket framåtsändande och godisskål så att hon blir mindre bunden till mig.
I vinter ska vi ha ridhusträning 1 gång varannan vecka så jag hoppas att Tova ska vara startklar när hon är 1.5 år, men man vet ju aldrig, det kan ju alltid dyka upp saker på vägen...
Inga nya foton har jag tagit heller, men nästa gång har jag kanske något att visa.

RSS 2.0