6 veckor i morgon!

Oj vad tiden går. I morgon är valparna redan 6 veckor! Det är nu allt ska hinnas med. Prova på att åka bil, bekanta sig med olika underlag, prova på några främmande miljöer  träffa främmande människor...
Man hinner liksom inget annat, men kul är det. Däremellan ska man träna att stå på bord, bli hanterad och få klorna klippta fast de knappt hunnit växa sedan sist.
De små har fått börja gå ut lite också. Tyvärr är det så blött och skitigt ute så det blir bara korta stunder.
 
 
Nu börjar man kunna se lite mer olikheter i temperament också. Den som är envis och kaxig är fröken röd,(mellantiken) henne får Tova ofta tukta.  Hon är också den som kampar värst av tikarna. Morrar ordentligt och vill inte släppa när man leker.
 
  
 
Fröken lila(ljusa tiken) är mer vänlig i sitt sätt, men väldigt lekfull och kampar gärna med mig. Den mest matglada av dem alla!
 
Fröken Rosa(mindre mörka) är lika stor som sina systrar men mer finlemmad och har mindre päls än så länge. Busar gärna med sina syskon men är något lugnare än de andra två töserna.
 
 
Hanen Sazerac är också rätt kaxig mot mamma ibland och måste tuktas!  Värsta kamphunden. Gnällmorrar som sjutton när han tar i och släpper inte i första taget.
 
Just nu är han faktiskt minst av syskonen, men han är kraftigt byggd. Ser i mina ögon maskulin ut i alla fall.
 
 
Fröken röd har fått span på något.
Ja vi får väl se hur deras pesonligheter utvecklas, om en vecka har jag kanske en annan uppfattning!
 
Alla valparna är väldigt trevliga. Ingen verkar tillbakadragen utan alla är lika nyfikna på nya människor till exempel. Nu när de har fått börjat vara ute lite står de ibland och klänger vid gallret och gnäller för att de vill ut!. Igår och idag har vi varit ute på biltur. Det gick jättebra. De har en bur stående i köket och sover i den när de har lust, så den miljön var de redan vana vid.
 
Massor av besök har vi också haft idag. Sen hann jag även med att ta med fröken Lila hem till svärmor en sväng. Hon fick gå runt och nosa en stund och ville sedan komma upp till mig i soffan, där vi busade lite och hon lade sig i mitt knä, Lugn och trygg hela tiden. 
 
Jag och Tova var på vår första lydnadsträning efter parningen i dag. Det var kul, men Tova var väldigt ofokuserad, det känns att både hon och jag är lite ringrostiga men vi kommer igen, var så säker!
 
 
Här kommer några filmer också:
 
 
 
 
  
 
 

Kamplek

Kamplusten är det då inget fel på! Här kommer filmer på Stora svarta och Sazerac. 
Kanske blir det den här damen som blir min nästa tävlingshund?
 
 
 
Inte bästa kvalitén på filmen. Mattan har vi för att det var så halt på golvet i det rum vi var i.
Lyssna på Sazeracs "morrgnäll". Han har andra lustiga läten för sig också. Bla ylar han ibland  så att det låter som nåt slags fågelkvitter! Han blir nog en härlig hund för den som vill jobba med honom.
 
 
 
 
 
De andra två kan de också, så det så. Men det visar vi en annan dag.

Nästan 5 veckor

Imorgon fyller småttingarna 5 veckor. Idag har vi gjort så att de har hela köket att rumstera i. Det blev så trångt med den stora valphagen! Ska dock byta ut de nyinköpta köksstolarna mot de gamla ett tag för säkerhets skull.  Idag kom Barbro från Strömsund och hälsade på. Valparna verkar tycka det är kul med nya människor. Barbro fick famnen full på ett litet kick.
 
Tova är  mindre vaktig nu. Nu tillåter hon faktiskt främlingar att hålla på med hennes bebisar.
valparna blir allt roligare. De brottas och biter varann överallt och sliter och drar i leksakerna. Springer och jagar en och annan boll.... idag fick de komma ut en kort stund för första gången. Det uppskattades. Några körde huvudet direkt i snön!
Storsta mörka tiken
 
Mindre mörka tiken
Här är hon igen.
De har fått halsband nu. Mindre mörka-rosa, Större mörka- röd, Ljusa tiken-lila, Hanen-turkosgrön
Här kommer några fler bilder på var och en:
Ljusa tiken
Större mörka tiken
Mindre mörka tiken
hanen
 
Här kommer ytterligare några söta bilder:
Hanen
Hanen och ljusa tiken
Hanen i Tinas famn
Större mörka tiken
 
Jag är så glad att jag får vara med om det här, men problemet blir att bestämma vem som ska stanna i familjen. Förhoppningsvis blir det bara en, även om jag gärna skulle behålla fler bara tiden räckte till....
 
 
 
 
 

Funderingar och lite film

Ja nu är man halvvägs i tiden som "valpmormor". Det är först nu det liksom känns att man har valpar. Lite svårt att hinna med allt man ska, särskilt de dagar jag måste jobba hel dag. Naturligtvis är det då någon annan som ser till valparna, men det är ändå jag som engagerar mig mest. Ikväll hade vi "utanför hagen-träning" i köket. Alla sprang omkring och lekte med olika konstiga saker som tex kastrullock eller utforskade de avlägsna hörnen. Jag tog och vägde de små i samma veva. De väger mellan 1600-1800g nu. Idag gick det bättre att få i dem köttfärsröran. När jag tog upp den och matade med handen gick det fint. Ja, ja man får väl skämma bort dem lite så här i början.
Tova är väldigt sträng med de små. När någon busar för hårt så någon annan piper högt är hon snabbt där och sätter stopp för det buset.
Jag hoppas verkligen att jag kommer att hitta bra hem åt allihop. Jag tycker det är viktigt att de får komma till aktiva hem, gärna med tävlingsintresse. Inte för att de inte kan fungera som enbart sällskapshund, utan mer för att de ska få ett innehållsrikt liv och dessutom tycker jag att det är slöseri med resurser om de inte får "arbeta" då det är en så otroligt rolig hund att träna med. Tova är ju min första Berger, men så gott som alla jag träffat har visat stor arbetsvilja och haft mycket energi. Det finns ju såklart inividuella variationer och jag tror nog att både Tova och Ludde är ganska "lagom", inte sådär skvatt galna som en del bergeer är, utan lite mer sansade i det mesta.
Jag läste en del om agilityträning på nätet häromdagen. Å vad mycket mer jag vet nu om hur den grundläggande träningen av en agilityhund ska gå till. Otroligt att vi kommit så långt som vi har fast man tränat så fel i början!
Men med nästa hund kan det ju bara bli bättre!
För mig är i alla fall Bergern den perfekta träningskompisen. Sedan är det ju en hund med ett väldigt behändigt format också. Men väldigt mycket hund. Det är nog en stor fördel att ha hundvana sedan tidigare då man skaffar en Berger.
 
Här kommer i alla fall ett par filmsnuttar på sötnosarna!
Ljudet i bakgrunden kommer från Tova som blir frustrerad då hon inte får gå och tillrättavisa de busande valparna.
 
 
 
 
 
 

Valparna 4 veckor

Ja då har påsken passerat då, sånt här godis hade vi i påskägget!
Det blev en påsk hemma i år eftersom vi hade dessa små att ta hand om. Massor av besök hade vi istället. Både såna som ville träffa oss tvåbenta samt några som ville träffa de fyrbenta. Det gick de gärna med på. 
Tidvis är det full fart i valphagen nu, men de kan också sova LÅÅÅNGA stunder. Särskilt när jag har planer på att fota dem eller ge dem ännu en smakportion köttfärsröra. De är lite dåliga på att äta det måste jag säga. Vet inte om jag har svårt att pricka in när de borde vara hungriga, men antingen sover de bara, eller vill bara leka eller bryr sig bara inte om det som bjuds utan väntar tills mamma kommer och erbjuder tutten istället... Hmmm, vet inte riktigt hur vi ska få till det här.
Här kommer i alla fall en söt gruppbild igen:
Fr.v ljusa tiken, Lilltiken, hanen och mellantiken.
Nu kommer några enskilda bilder på hanen:
 
 
Här kommer bilder på lilltiken (som inte är så liten längre):
 
 
 
 
Här kommer mellantiken:
 
 
 
Och så sist några på  ljusa tiken:
 
 
 
Allihop är i alla fall jättesöta och verkar vara glada och harmoniska valpar. Alla busar lika mycket, ingen utmärker sig hittills på något särskilt sätt. Busen har också fått bekanta sig lite med de små. Han älskar ju alla hundar så han tar såklart chansen då Tova inte är i närheten och vaktar sina telningar.
 
 
Jag ska lägga ut en film när de leker också så fort jag får chansen att filma då de är vakna lite längre.
 
 
 
 

RSS 2.0