Magen växer

Ja veckorna går och Tova blir tjockare och tjockare... Hon har ökat 2 kg i vikt redan. Undrar hur många små huliganer som finns där inne egentligen?
 
Förutom att hon behöver kissa ofta ( även nattetid ) är hon precis som vanligt. Lika pigg på träning och annat skoj och springer lös på promenaderna. I helgen ska vi göra iordning valplådan så att hon vänjer sig vid att sova där.
 
I måndags fick jag en glad överraskning, Tova blev årets agilityhund i Brunflo BHK! Den enda hunden som skickat in med full pott! Vi fick ett diplom och en pokal. Tova var måttligt road av att bli fotograferad tillsammans med pokalen, men här kommer en bild i alla fall.
 
 
Här kommer ännu en bild på min fina, kloka, duktiga Tova.
 
 
 
 
 

I väntans tider

Tänk att det bara är en månad kvar nu tills valparna ska komma. Det är otroligt vad kort tid de egentligen bär sina valpar. Men så är det viktigt också att de verkligen går tiden ut. Fick i veckan reda på en hel valpkull om 7 st. som inte överlevt då de fötts 1,5 v. för tidigt. Fy så fruktansvärt tråkigt. Oerfaren som man är läser jag massor om valpar och valpning nu - på både gott och ont. Läste också om en valpkull där valpningen inte kommit igång i tid utan satts igång, vilket ändå till slut ledde till ett kejsarsnitt. Visserligen överlevde valparna, men livmodern sprack så tiken fick akutkastreras! Många risker finns det....
Nej, nu ska jag inte måla fan på väggen - klart Tova kommer att greja detta, majoriteten av alla valpningar fungerar ju faktiskt alldeles utmärkt. Min avlidne svärfar födde under många år upp stövare, där tikarna  klarade valpningen helt själva i ett hundhus. Aldrig några problem tydligen -inte vad min man kan minnas i alla fall.
 
Tova har i alla fall gått in i en fas där hon blivit väldigt matfixerad. Mat har hon ju alltid gillat, men nu är det ingen hejd. Hon går omkring och moffar och pratar på sitt eget specialla vis för att göra oss uppmärksamma på att det är dags för nåt att äta. När hon låg och tuggade ben häromdagen och katten kom i närheten fick han sig en rejäl utskällning - precis som att han skulle tagit det från henne ha,ha.
Jag har fått en del kommentarer om att "är hon verkligen dräktig när inget ultraljud gjorts", men hon har ju aldrig varit skendräktig tidigare så i så fall är hon bra på att lura oss alla.Spenarna har ju blivit märkbart större och hon har gått upp i vikt ca 1 kg, och det beror INTE på mera mat!
Kärvänligare har hon nog också blivit - kommer ofta och lägger sig hos oss och vill bli smekt på lilla magen.
 
Idag tog jag och gick ut för att träna lite lydnad. Det har ju blivit lite dåligt med det på sista tiden. Apportering och rutan stod på agendan, vi måste ju få in tvåans moment innan sommaren. Tova var fantastiskt rolig att träna med. Pigg, alert och sprang ut till rutan och apporten med full fart hela tiden. Det känns som att hon snart behärskar de momenten nu. Hade hon inte blivit dräktig hade det varit lydnadstävling till helgen, men nu får vi allt vänta till sommaren.
 
Kampbelöning övar vi vidare på. Idag kampade hon jättebra mellan lydnadsmomenten. Hon tar i bättre och bättre för var dag. Älskade snuttan. Snart har vi förmodligen fått tillbaka samma galna kampvilja som hon hade innan jag mot bättre vetande "tränade bort" den den genom att agera godisautomat!
Det är skönt att det är ljust längre på kvällarna nu i alla fall - och tidigare på morgnarna framför allt! I morgon bitti skulle jag tro att jag kan lämna pannlampan hemma.

Tova väntar valpar!!!!

Nu är jag säker. Det kommer att bli tillökning i huset i vår .Vecka 10 bör valparna komma. 
Det ska bli så himla spännande! En ny värld för mig. Tova och Ludde kommer att få helt underbara valpar, det är jag övertygad om.  Nu är det bara att hålla tummarna för att allt går som det ska. Här kommer lite information om de blivande föräldrarna:
 
Modern:
SEUCH Light My Fire Ancolie "Tova" S67419/2009
LP i Lkl 1
Tävlar i klass 2 i agility ( kvalad till klass 3 i hoppklass)
Blev Best in Show på SGVK-utställning i Piteå 2012
Bland top 10 i Utställning, lydnad och agiility i Club Berger des Pyrenees.
Utställning plac.6, lydnad plac.2, agility plac.8
 
Tova är en hund med mycket energi och träningsvilja.Hon far alltid fram som ett jehu mellan träden på skogspromenaderna. Hon är helt oberörd av främmande miljöer och konstiga underlag. Skott och fyrverkerier berör henne inte heller. Okomplicerad och enkel att hantera och leva med. Går oftast lös. Bryr sig inte om främmande hundar och människor.
HD: B
 
 
 
 
 
 
 
 
 Här kommer ett par filmer på Tova. En på ett aglitylopp och en då hon springer och leker med en annan  Berger på lägret i Okt 2012.
å  i juni 2012 
 
 
 
 
 
 
 

 Fler filmer på tova finns på andra ställen i bloggen.
 
 
Fadern:
Light My Fire Slatan "Ludde"  S69420/2007
Ludde har inga fina titlar att skryta med då  husse inte är intresserad av att tävla, men han är väldigt fin  och fick som junior cert från en fransk domare på rasspecialen.
Ludde är inte tränad i agility, men hans kullsyster Light My Fire Sojojo är en av sveriges främsta agilitybergeer.
 
 Ludde är en glad, pigg och lättlärd hund. Lyhörd för sin förare. Mycket vänlig och social vilket gör honom omtyckt av alla såväl människor som hundar!  När han är riktigt glad syns det verkligen då han har ett "leende" som han ärvt från sin mor och mormor.
HD: A
 
Så här skriver Yvonne Ahlin , Luddes "farmor" som följt Ludde som valp till vuxen hund.
 Jag vill bara bekräfta att beskrivningen av Ludde (Light My Fire Slatan) stämmer väl överens med den bild jag har av honom.
Dessutom har han gått några agilitykurser för mig och jag är säker på att Ludde skulle kunna bli en duktig agilityhund.
Men eftersom Ludde med husse har tränat Agility som aktivering och inte med avsikt på tävlande så har de inte startat officiellt.
Ludde har stort föremålsintresse och han vill gärna dela det med sin husse. Det syns väl på filmen med Ludde, husse och tennisbollen.
Ludde kampar gärna med leksaker och gillar även att bli belönad med godis. Han blir också mycket glad av röstbelöning - så glad att han till och med ler! Ludde har inga problem med raketer eller skott... Han bryr sig inte alls!
I Luddes stamtavla finns flera av mina favorit-Poil Longer. Luddes mormor Ragna som förutom många fina utställningsmeriter också hade ett helt underbart temperament. Trygg, glad, social och bekväm i alla miljöer. Ragna finns också i Tovas stamtavla.
Luddes mamma Lizty är på många sätt lik sin mamma Ragna. Jag har även träffat henne flera gånger och hon är också glad, pigg, nyfiken och bekväm i alla miljöer.
Både Ragna och Lizty har jag träffat då Åsa bott hos oss i samband med "Stora Stockholm" och sett båda hundarna i utställnings- och mässmiljö. Så coola båda hundarna och utmärkta representanter för rasen!
Luddes pappa Soum har jag träffat vid några få tillfällen. Han är också en lättsam och social hund.
Jag vill slå ett extra slag för Poil Longhanar som är helt underbara och så lätta att ha att göra med!
Nu är det bara vänta och se vad som kommer fram. Jag tror att dessa valpar har alla förutsättningar att bli utmärkta familjehundar, träningskompisar och tävlingshundar inom Agility, lydnad och rallylydnad med mera.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
En leende Ludde.
 
Här kommer en liten film:
 
 
 
Här kommer att annat klipp då Ludde tränar slalom och man riktigt ser hans arbetsglädje och träningsvilja.
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0